Share Button

Voor iedereen die ermee te maken heeft, is orgaantransplantatie zwaar en emotioneel.
Wanneer het kinderen betreft, geldt dit des te meer.

Dit is wat André Lassooij (1958, sinds 1996 longgetransplanteerd) onder de aandacht wil brengen met zijn fietstour, die op 27 augustus in Amsterdam begint en 31 oktober 2016 in Malaga eindigt.

Doel

Met de fietstocht wil André de aandacht vestigen op het feit dat er ook kinderen zijn met een hart-, long-, lever-, nier-, dunne darm- of beenmergtransplantatie.
En dat bewegen ook voor deze kinderen belangrijk is, net als voor hun gezonde leeftijdsgenootjes.

Kinderen die een orgaantransplantatie hebben gehad hebben vaak hun leven of grote delen daarvan in ziekenhuizen doorgebracht. Zij zijn daarom nooit aan bewegen toe gekomen, laat staan sporten.

Door een groter publiek hiervan bewust te maken, hoopt hij als sportende 20 jarige longgetransplanteerde hierin iets te kunnen betekenen.

Info

De fietstocht brengt hem eerst naar de zes transplantatiecentra voor kinderen in Nederland. Daar geven André en een lid van het transplantatieteam presentaties. Indien mogelijk in aanwezigheid van getransplanteerde kinderen hun ouders, andere geïnteresseerden en de media.
Tijdens de presentaties in de ziekenhuizen worden enkele nauw betrokken organisaties onder de aandacht gebracht zoals: TACKERS, Sport en Transplantatie, MAKE-A-WISH en de World Transplant Games.

Daarna fietst hij door naar Antwerpen, Brussel, Leuven, Gent, Londen, Parijs, Tours, Poitiers, Bordeaux, San Sebastian, Madrid en Sevilla met als eindbestemming Malaga.
In 2017 worden in Malaga de World Transplant Games georganiseerd, waar André ook weer aan zal deelnemen.

In België, Engeland, Frankrijk en Spanje zal i.p.v. Stichting Sport en Transplantatie respectievelijk Belgium Transplant Sport Association , Transplant Sport UK, Trans-Forme en Deporte de Transplante Espania onder de aandacht worden gebracht.

Stichting TACKERS

De Stichting TACKERS “Transplant Adventure Camp for Kids” is een jaarlijks evenement in Anzere, Zwitserland.
Het doel is om de kinderen onafhankelijker te maken door nieuwe sporten te beoefenen, zoals skiën, snow board, slee rijden met honden, duiken en para-gliding. Bovendien is het doel een netwerk op te zetten om de families te helpen en elkaar te ondersteunen.

Dit onder deskundige leiding, meerdere ervaren kindertransplantatie- verpleegkundigen en een aantal vrijwilligers.
In 2016 was André één van de vrijwilligers.
Kijk hier de vimeo van TACKERS.

Stichting Sport en Transplantatie

De Stichting Sport en Transplantatie biedt actieve sportbeoefening aan voor orgaangetransplanteerden op zowel recreatief als competitief niveau, zowel nationaal als internationaal. Bovendien stelt de organisatie de Nederlandse afvaardiging naar de World Transplant Games samen.
Maandelijkse trainingen vinden plaats op verschillende locaties in het land en maken daarbij gebruik van faciliteiten van plaatselijke sportverenigingen. Professionele trainers, aangesloten bij onze stichting, geven de diverse trainingen.
Het streven is met dit project een groep van kinderen met een orgaantransplantatie van de grond te krijgen.
Kijk hier de film van Stichting Sport en Transplantatie

World Transplant Games Federation

Al meer dan 35 jaar organiseren de World Transplant Games Federation Internationale sportevenementen voor orgaangetransplanteerden om het fysieke succes van de chirurgie van orgaantransplantatie aan te tonen en de bewustwording van de noodzaak van orgaandonatie.

De zomer World Transplant Games plaatsvinden om de twee jaar, meer dan 1500 atleten uit gemiddeld 69 landen nemen op een buitengewoon hoog niveau deel. Velen komen echter gewoon genieten van het deelnemen in hun eigen tempo en zijn blij met de gelegenheid lotgenoten te ontmoeten in een sfeer van plezier en vriendschap. De Winterspelen plaatsvinden in de tussenliggende jaren.

Voor kinderen zijn er speciale leeftijdscategorieën en onderdelen, kijk voor meer informatie op de website van de WTGF.
Kijk hier de vimoe van World Transplant Games Federation

Stichting MAKE-A-WISH

André werkt in dit project nauw samen met de Stichting MAKE-A-WISH. Deze stichting laat de liefste wens van levensbedreigend zieke kinderen uitkomen. Zij doet dit in nauw overleg en met goedkeuring van de behandelend artsen en ouders. Kinderen die op een orgaan transplantatie wachten of er een hebben gehad, kunnen hiervoor ook in aanmerking komen.

Workshops

In samenwerking met de ziekenhuizen kan een workshop georganiseerd worden voor kinderen, hun ouders en andere geïnteresseerden. Daarin komen verschillende onderwerpen aan bod: problemen die kinderen met orgaantransplantatie ervaren, bijv. vertel klasgenoten over je transplantatie of hou je het juist geheim, word je als kind gepest of als laatste gekozen bij het sporten. Hoe belangrijk is bewegen werkelijk en begrijpt de leraar de urgentie van regelmatig drinken en daardoor regelmatige toiletgang. Hoe ga je hiermee om als kind en als ouder.

Sponsoring

De sponsorgelden van dit project gaan naar
– TACKERS
– de kinderen van Stichting Sport en Transplantatie (en genoemde organisaties voor hun activiteiten voor kinderen in de te bezoeken landen)
– Stichting MAKE-A-WISH
– workshop in samenwerking met de kindertransplantatiecentra in Nederland met als thema “Transplantatie Kinderen en Bewegen”.
De sponsoring vanuit België, Engeland, Frankrijk en Spanje wordt over Tackers, de landelijke sport organisaties t.b.v. de kinderen en Stichting MAKE-A-WISH verdeelt.

Media

Er zal zoveel mogelijk media-aandacht worden gezocht. Zo worden de diverse media uitgenodigd tijdens de presentaties in de Nederlandse transplantatiecentra, zullen Social Media als Facebook, Twitter worden ingezet en tijdschriften en kranten worden benaderd.

André Lassooij

‘Sinds mijn eigen longtransplantatie heb ik mij ingezet als bestuurslid van een aantal sport en transplantatiegerelateerde organisaties en als sporter. Bovendien was ik de initiatiefnemer van de beklimming van de Kilimanjaro in oktober 2014. Twaalf orgaangetransplanteerden beklommen de berg onder begeleiding van een medisch team van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In september 2015 heb ik de European Lung Foundation Award in ontvangst mogen nemen. Voorgangers van deze Award waren onder andere WHO, FC Barcelona, Mr. Bloomberg (NY)!

De ervaring die ik met deze activiteiten heb opgedaan zal me helpen ook van dit project een succes te maken. Natuurlijk met dank aan alle vrijwilligers die aan dit project willen meewerken’.